Eco-friendly šoping centar

LinkedIn

Očuvanje okoliša i razmišljanje o negativnim utjecajima svih zagađivača okoline postalo je neka vrsta ” trenda “. U skladu s time sve više organizacija počinje razmišljati ” zeleno “, no najnoviji oblik takve vrste su ekološki održivi šoping centri.

Glavno pitanje

Otići u šoping centar ili jednostavno potrebne stvari naručiti online jedna je od glavnih dilema današnjice.

Prvenstveno online način kupovine koristi se 2.5 puta više ambalaže koja rezultira zagađenjem okoliša, ali smanjuje se prosječna potrošnja goriva (avion, vlak, auto) po svakom paketu zbog dostavljanja većeg broja paketa. No živite li blizu šoping centra ili vam je dostupan neki oblik javnog prijevoza, taj postotak potrošnje se uvelike smanjuje.

Istok predvodi

Singapur je jedna od prvih destinacija koja očuvanju okolišu pristupa na potpuno nov i inovativan način. Njihov eco – frinedly šoping centar, City Square Mall, dizajniran je tako da prirodna svjetlost dopire kroz stakleni krov zgrade kako bi se smanjila potrošnja struje. Također su sagradili ” zeleni vrt ” na vrhu zgrade kako bi sačuvali solarnu energiju te prikupljali kišnicu. Uz sve navedeno koriste se i filtriranjem vode iz brojnih klima postavljenih po centru te na godišnjoj bazi prikupe dovoljno vode kako bi napunili čak dva olimpijska bazena.

Podijeli

O autoru

Hej! Studentica sam 3. godine Ekonomskog fakulteta Zagreb. Novinarka sam Managera od 2019. godine te sam iznimno eco – friendly stoga su mi najdraže teme za pisanje vezane uz zaštitu okoliša, no jednako mi je zanimljivo pisati o aktualnim temama iz svijeta ekonomije. Trenutno sam i voditeljica društvenih mreža. Osim što aktivno pišem, rekreativno se bavim i trčanjem koje mi daje svojevrstan osjećaj kontrole. U životu se vodim jednostavnom filozofijom da nikakve prilike ne dolaze „s neba„ nego je za sve potreban izuzetan trud i motivacija.

Komentirajte