Tko su ginoidi?

LinkedIn

Robotizacija i pojava realnijih robota uobičajena je pojava. Upoznati smo s budućim prisustvom robotskih prijatelja, kao i sa sve većom prisutnošću ženskih robota. Međutim, jesmo li doista svjesni koliko su oni dio ne samo naše budućnosti već i sadašnjosti?

Pravi robotski ljudi

Ginoid ili fembot je izraz za ženski humanoidni robot. Jednostavniji primjeri softvera za žensku robotiku su Appleova Siri, Amazonova Alexa i Microsoftova Cortana. Zajedničko im je da ne postoje u fizičkom obliku, nego su tehnička podrška u obliku glasa. Siri koristi glasovne upite i korisničko sučelje za prirodni jezik za odgovaranje na pitanja, davanje preporuka i izvršavanje radnji delegiranjem zahtjeva na internet usluge. Softver se prilagođava individualnim jezičnim običajima, pretraživanjima i postavkama korisnika, uz stalno korištenje. Vraćeni rezultati su individualizirani. Amazonova Alexa, poznata kao Alexa je virtualni asistent prvi put korišten u Amazon Echo i Amazon Echo Dot pametnim zvučnicima. Sposoban je za interakciju glasom, reprodukciju glazbe, izradu popisa zadataka, postavljanje alarma, streaming podcastova, reprodukciju audioknjiga i pružanje informacija o vremenu, prometu, sportu i drugim stvarnim informacijama, kao što su vijesti. Alexa također može kontrolirati nekoliko pametnih uređaja koji se koriste kao sustav kućne automatizacije. Korisnici su u mogućnosti proširiti Alexa mogućnosti instaliranjem “vještina” . Cortana je virtualni pomoćnik kojeg je Microsoft izradio za Windows 10, Windows 10 Mobile, Windows Phone 8.1, Invoke smart speaker, Microsoft Band, Surface slušalice, Xbox One i iOS i Android.

U novije vrijeme pojavljuju se različiti robotski oblici. Jedan od njih je Poppy, plavokosa android pop pjevačica. Njezin tvorac, Titanic Sinclair, stvorio ju je kao djevojku u tinejdžerskoj ili ranoj dvadesetoj godini koja slijedi modu. Budući da Poppy odgovara na pitanja iz svog životopisa, sličan rezimeu stvarne osobe, vjeruje se da je nastala po uzoru na Moriah Rose Pereira, glazbenicu Nashvillea. Poppy, ili njezin tvorac, objavljuje videozapise na Youtubeu od 2014., a danas ih ima više od 47 milijuna.


Lil Miquela je androidni supermodel koji su kreirali Trevor McFedries i Sara Decou 2016. godine. Ona je mlada djevojka s dugom smeđom kosom koja prati modu i promiče obrazovanje. Aktivna je na Instagramu gdje ima više od 100 milijuna followera. Baš kao pravi ljudi, ona komunicira s pratiteljima, dijeli postove, snima sebe, čita, putuje…

   

 

 

Tamnoputa Shudu visoka je, vitka, kratkokosa djevojka sa savršeno izgrađenim profilom na Instagramu. Riječ je o umjetničkom djelu britanskog fotografa Camerona James-Wilsona koji je želio napraviti ginoid po uzoru na crne supermodele.

 

 

Stvarni robotski poslovi

Ženski androidi često imaju ulogu u ženskim kućnim poslovima. Međutim, kako sve profesije postaju složenije, tako se ginoidi danas bave različitim stvarima. Online identiteti, kao što su Lil Miquel i Shudu, uspješno promoviraju modne marke. Lil Miquela nosi Chanel i Burberry marke za V magazin. Ona također vodi stranicu na “Black Girls Code” gdje je naglasak na obrazovanju. One mogu oglašavati proizvode raznih brendova uz minimalna ulaganja. Osim toga, Poppy zarađuje objavljivanjem apstraktnih promotivnih videa na Youtubeu. S promotivnim videozapisima objavljuje i svoje pjesme poput “Svi žele biti Poppy” i “Lowlife”. Kreativnost i know-how umjetne inteligencije sudjeluje u stvaranju takvog digitalnog identiteta, a dobitak reklamnog modnog oglašavanja može biti visok. Umjetni internetski identiteti ukazuju na ideju stvarnog i istinskog sebe, a time i na ostvarivanje stvarnih potreba.

 

Ovi novi korisnici društvenih mreža upućuju na to da smo se jednom nogom zakoračili u posthumanističko razdoblje u kojem umjetna inteligencija utječe na gubitak jasnih razlika između tehnologije i čovjeka. Robotska postignuća sadašnjosti daju uvid u to kako će u budućnosti biti lakše utjecati na ljudsku rasu s marketingom prilagođenim željama i potrebama brendova.

Podijeli

O autoru

Komentirajte