Vrijeme adventa je i vrijeme vrućeg alkohola. Kuhana vina; crna, bijela, od borovnice… Ponekad kod kuće želimo stvoriti isti božićni ambijent kao u gradu. Od ovog recepta se nećete samo zagrijati, nego će i cijela kuća mirisati na božićne začine i kuhano vino.
Sastojci
1 butelja merlota
100g šećera
60g smeđeg šećera
1/2 kore naranče
1 sok iscijeđene naranče
120ml sok brusnice
1 štapić cimeta
1 žlica klinčića
2 žlice suhih brusnica
Korak po korak
Cimet, klinčić i suhe brusnice dodajete odmah u lonac. U lonac uliti cijelu butelju crnog vina koje ste odabrali. Merlot, ili slična crna suha vina su najbolja zbog voćnih aroma kojima će pridonijeti začini koji se stavljaju u kuhano vino.
U vino dodajte šećere, suhe brusnice i koru naranče. Nemojte bacati oguljenu naranču, nju iscijedite i ulijte u lonac. Nakon toga još ulijte 120 ml soka od brusnice. Kuhajte dok ne provri na jakoj vatri uz konstantno miješanje kako šećer ne bi zagorio.
Nakon što vino zavri, kuhate ga na laganoj vatri 15-20 minuta. Ovisno o okusu i aromi koje želite dobiti, kuhajte duže ili kraće.
Što se vino duže kuha, više će ispariti sokovi brusnice, naranče i samo vine te će arome začina i voća biti intenzivnije. Također će dužim kuhanjem gorčina narančine kore i boja vina biti pojačana.
Ako želite slabije vino, dodajte čašu obične vode. Ako ste dodali vodu, šećer će se razblažiti te bi bilo dobro dodati još malo šećera.
Vino se servira vruće, tako da ga je najbolje odmah popiti!