Kako što lakše naučiti? – savjeti

LinkedIn

Zloglasno vrijeme kolokvija kuca na vrata. Izlaske i druženja potrebno je malo staviti sa strane kako bismo učinili naše roditelje ponosnima i prošli nekoliko predmeta. Većina vas uči kampanjski u zadnji tren, stoga vam pružamo nekoliko savjeta za lakše učenje.

Motivacija

Zašto moram učiti? Vrlo jednostavno, a to je da se predmet što prije položi. Nema ljepšeg osjećaja od slobodnog ljeta i veljače kada su svi ispiti. Nadalje, puno je lakše naučiti polovicu gradiva, nego sve što se provlačilo kroz semestar.

Plan učenja

Za što bolji uspjeh na kolokviju ili ispitu potrebno je napraviti plan učenja i naravno pridržavati ga se. Potrebno se vremenski organizirati, podijeliti stranice koje će se naučiti u jednom danu te sakriti mobitel i ostale predmete koji vam mogu narušiti koncentraciju.

Izvor: Giphy.com

Kreirati bilješke

Zbog održavanja koncentracije tijekom učenja poželjno je raditi bilješke da bi vam misli bile u većem toku. Također je dobro i na predavanju raditi bilješke ili žicati kolege ako ih imaju. Profesori cijene ako napišete nešto što su oni spomenuli na predavanju.

Koristiti kartice s tekstom

Kartice s tekstom su poželjne jer na njih ukratko napišete ono što je najvažnije. To može biti definicija, nabrajanje, moguće pitanje koje se može dogoditi na kolokviju i slično. Poželjno je za učenje jer vas tako vaši prijatelji mogu ispitivati, a vi brzo dati odgovor.

Izvor: Tenor.com

Odrediti metodu koja najbolje odgovara vašem tipu učenja

Svatko od nas ima drugačiju metodu učenja. Nekome više odgovara vizualni pristup učenju, a nekome auditivni pristup. Vizualnim pristupom podcrtavate pojmove u materijalima za učenje različitim bojama, koristite grafove i/ili tablice da bi što lakše upamtili pojmove. Auditivnim pristupom čitate na glas ili učite s prijateljima pa ih slušate.

Vježbati u pauzama

Možda zvuči suludo i sigurno se pitate čemu još  vježbanje uz učenje, ali vježbanje će nas održati budnima. Također će vam pomoći da se sve informacije koje ste naučili poslože u glavi. Gledajte na to da udarate dvije muhe jednim udarcem: ne morate ići u teretanu i učite.

Izvor: Giphy.com

Konzumirati vitamine

Vitamini vas, kao i vježbanje, održavaju  budnima. Stoga ne bi bilo loše pojesti što više voća i piti sokove. Sezona je mandarina, limuna, šipaka i naranči  pa bi bila šteta ne iskoristiti vitamine u korist učenja, a i gradite si imunitet.

Slušati klasičnu glazbu

Nije možda svima omiljena i možda ima rijetkih obožavatelja, ali znanstveno je dokazano da klasična glazba pomaže u koncentraciji pri učenju. Kod slušanja Mozarta ili Beethovena mozak vam se opusti i ne mislite na druge stvari koje vam mogu ugroziti koncentraciju. Istraživanja su pokazala da ritmična glazba nepovoljno utječe na koncentraciju pri učenju.

Izvor: Giphy.com

Raditi pauze

Zbog gradiva koje ste naučili, bilo bi poželjno napraviti pauze u učenju, inače bi moglo doći do pretrpanosti informacija te na samom kolokviju možete blokirati. U pauzama možete kuhati kavu, čaj, čistiti po stanu/domu, pogledati najnovije vijesti na mobitelu (ali ne puno ;)) ili jednostavno odmoriti se i pustiti protok misli.

Sjetite se da još uvijek nije kasno krenuti s učenjem, a mi se nadamo da će vam pojedini savjeti pomoći pri učenju. Imamo samo još nešto nadodati, a to je SRETNO!

Izvor: Giphy.com

Podijeli

O autoru

Pozdrav! Studentica sam diplomskog studija novinarstva na Fakultetu političkih znanosti. Manageru sam se pridružila ove godine. Kada nisam zatrpana skriptama, seminarima, prikazima, prezentacijama i svim blagodatima studiranja, gledam serije i filmove. Najdraža serija mi je Prijatelji, a za film se ne mogu odlučiti, it's like Sophie's choice...Kada pak trebam uzeti predah od filmova i serija, tada upalim glazbu i opustim se uz dobre stare hitove. Smatram da je kroz život potrebno imati dobar smisao za humor, jer će ti biti lakše u životu.

Comments are closed.