Budućnost hrane – pametni hladnjak

LinkedIn

Završni radovi u srednjoj školi mnogim učenicima pružaju priliku da izraze svoju kreativnost i ostvare svoje ideje. Jedan od njih je Luka Ratković, kojeg je rad o pametnom hladnjaku doveo do drugog mjesta na Inova natjecanju za mlade.

„Čovječanstvo je kroz povijest bilo vrlo ograničeno što se tiče očuvanja hrane,“ objašnjava Luka, „bilo je potrebno fermentirati je, sušiti, dimiti ili pripremati na druge posebne načine kako se ne bi brzo pokvarila. Pojava hladnjaka dovela je do velikih promjena u očuvanju hrane te više nije bilo potrebe za posebnim načinima pripreme. Svojim radom htio sam doprinijeti daljnjem tehnološkom razvoju hladnjaka.“

Kako radi pametni hladnjak?

Lukin pametni hladnjak omogućuje korisnicima da putem mobitela i internetske veze u svakom trenutku mogu saznati što imaju u hladnjaku. To se postiže RFID karticama (beskontaktnim, poput kreditnih) na koje se spremaju podaci o proizvodu. Kada korisnik neki proizvod vadi ili stavlja u hladnjak, treba prisloniti karticu na RFID čitač koji u bazu podataka na računalo sprema podatke s kartice. Korisnik se može spojiti s mobitelom i u trgovini na licu mjesta provjeriti zalihe u hladnjaku.

Osim pristupa sadržaju hladnjaka preko web aplikacije, pametni hladnjak korisnicima također nudi informacije o roku trajanja proizvoda. Korisnik može vidjeti kojim će proizvodima uskoro isteći rok trajanja te saznati kojima je već prošao. Također, korisnik može sam mijenjati „soon to expire“ vremenski interval – primjerice, ako odabere pet dana, ime proizvoda će pet dana prije isteka roka trajanja u aplikaciji biti ispisano narančastim slovima. Imena proizvoda kojima još dugo neće isteći rok trajanja ispisuju se zelenom bojom, a onima koji više nisu valjani crvenom bojom.

U izradi svog pametnog hladnjaka Luka je koristio tehnologiju o kojoj je naučio u srednjoj školi – Arduino, baze podataka i web aplikacije.

„Vjerujem da moj rad doprinosi daljnjem razvoju i digitalizaciji hladnjaka te sam nastojao promijeniti način na koji gledamo na koncept hladnjaka. Ipak, postoji prostor za usavršavanje i volio bih produbiti svoje znanje,“ skromno zaključuje Luka.

Podijeli

O autoru

Bok, zovem se Dora i teški sam introvert kojem je mnogo draže ovako se predstaviti nego ustati i s punom dvoranom podijeliti tri zanimljive stvari o sebi. Ovdje ću reći da kad odrastem želim biti pisac, isprobavati fine restorane i nabaviti ogromnog psa. Odnekud se mora početi pa ja počinjem od Managera. :)

Komentirajte