Spoj mode i tradicije – odjevni predmeti koje je nosila i bivša predsjednica

LinkedIn

Kada si kreativan i marljiv, uspjeha ne nedostaje. Majka Vesna i njena kći Marija zajedno rade u butiku Mara gdje dizajniraju odjevne predmete s etno motivima.

Kako je došlo do ideje? 

Gospođa Vesna je odlučila napustiti pravni fakultet i posvetiti se obrtu koji joj je omogućio da ispuni svoje snove: promicanje hrvatske etno baštine i tradicijskih obrta kroz modni dizajn. Najviše ju je inspirirala njena obitelj koja ima bogatu tradiciju ručnog rada koja potječe iz svih dijelova Hrvatske. Cijeloj toj priči joj se pridružila i njena kćer, diplomirana modna dizajnerica.

Modna revija Alkarica

Oduševljeni radom butika Mara, Viteško alkarsko društvo pozvalo je majku i kćer da svoje proizvode predstave na 300. obljetnici Sinjske alke. Kolekcija zvana Alkarica predstavljena je još 2016. godine gdje su se isticali motivi alkarske odore i opreme. To nije bio prvi put da je njihov rad bio zapažen, do tada su već putovali i nastupali vani, najviše u Švicarskoj i Njemačkoj. Svi koji su imali priliku vidjeti njihove proizvode su bili oduševljeni jer svaki predmet ima svoju priču. Svoje proizvode ne gledaju kao samo odjevne predmete, već dijelove naše bogate etnografske baštine.

Kolindine dizajnerice

Nadimak „Kolindine dizajnerice“ dobile su jer su imale priliku surađivati s bivšom predsjednicom Kolindom Grabar Kitarović. Upravo ovaj butik je bio jedan od najdražih butika naše bivše predsjednice. Nakon što su uzeli mjere za crno-bijeli šivani kostim, gospođa Grabar Kitarović je svratila osobno do njihovog butika kako bi im poručila da želi još jedan kostim s malo više boje te su joj sašile takav u crveno-crnoj varijanti. Jedan od kaputa, koji je također nosila bivša predsjednica, vrijedi više od dvije tisuće kuna, a poznat je po svojoj modroj boji i rukavima na kojima piše „hrabrost“.

Kolinda

Izvor: https://www.maxportal.hr/

U čast Kolindi koja zaista voli ovaj brend, dizajnirale su torbu koju su također imenovale „Kolinda“. Riječ je o lakiranoj crnoj torbici vrijednoj 1160 kuna, a u ponudi je bila ukrašena zlatovezom ili natpisom „snaga ljubavi“.

Gdje možemo pronaći butik Mara?

Za sve one kojima se sviđa ova ideja, njihov obrt možete pronaći na adresi Ilica 49 (prolaz Matice obrtnika) ili možete posjetiti njihov web shop klikom ovdje. Na web shopu možete pronaći velik broj proizvoda, od odjeće i modnih dodataka pa sve do ukrasa za dom.

Podijeli

O autoru

Bok. Studiram Poslovnu ekonomiju na EFZG-u te sam trenutno na petoj godini. Timu Manager sam se pridružila 2018. godine i od tada sam najviše voljela pisati o tehnologiji i poslovnom svijetu. Kroz godine sam dobila priliku napredovati te sam dvije godine bila urednica rubrike Business. Osim što aktivno pišem, također volim crtati, igrati video igre i pratiti sport u slobodno vrijeme.

Komentirajte