CEEPUS program mobilnosti

LinkedIn

Kada pomislimo na studentske razmjene, većinom se svi prvo sjetimo Erasmusa, programa koji studentima nudi mogućnost studiranja u zemljama diljem Europe. Iako najpopularniji, Erasmus nije jedini. Postoji i CEEPUS program mobilnosti.

CEEPUS (Central European Exchange Program for University Studies) je program mobilnosti namijenjen za akademsku razmjenu profesora i studenata na području srednje i istočne Europe. Utemeljen je u Budimpešti 1993. godine, a Hrvatska mu se pridružila dvije godine poslije, 1995. godine. Uz Hrvatsku, u ovom programu sudjeluju i susjedne zemlje poput Austrije, Bosne i Hercegovine, Mađarske, Slovenije, Srbije, Crne Gore, ali tu su i Češka, Kosovo, Albanija, Bugarska, Makedonija, Moldavija, Poljska, Rumunjska i Slovačka.

 

Posebnost ovog međunarodnog programa razmjene jest činjenica da svaka zemlja primateljica plaća troškove svoje kvote razmjene, odnosno studenti su oslobođeni plaćanja školarine, a stipendije se prilagođavaju uvjetima života koji su trenutni u toj zemlji. Stipendija je dostatna za smještaj, prehranu i „džeparac“. Nerijetko su stipendije veće od onih u Erasmus­+ programu. Prijave se vrše elektroničkim putem na službenim stranicama CEEPUS programa.

Studentske razmjene, ako je suditi po iskustvima onih koji su ih iskoristili, su zaista vrijedne. Šire vaše vidike, otkrivaju nove prilike, potiču kreativnost, snalažljivost i odgovornost. Osim toga, važna činjenica je ta da studenti koji su bili na nekoj vrsti razmjene imaju čak 70% veće šanse za zapošljavanjem nakon završetka fakulteta od kolega koji nisu bili na programu mobilnosti. Ne propustite ovu priliku, prijavite se i iskoristite najbolje što vam studiranje nudi.

 

Podijeli

O autoru

Hej! Studiram trenutno treću godinu studija Novinarstva na Fakultetu političkih znanosti. Manager timu sam se priključila 2019. godine i od tada se primarno zanimam za teme vezane uz Lounge sekciju. Osim pisanja članaka, aktivna sam i u izradi sadržaja za Instagram profil našeg tima. Kada ne pišem članke ili izrađujem sadržaj za Manager, vrijeme provodim s dečkom, prijateljima i obitelji. Povremeno odrađujem studentske poslove kako bih zaradila novac za svoj omiljeni hobi – shopping. Vjerujem da se dobro dobrim vraća pa se trudim slijediti tu misao. Osim toga, vodim se mišlju da je u životu sve moguće, ako dovoljno vjeruješ.

Komentirajte