Novi Instagram algoritam

LinkedIn

Početkom ove godine, Instagram je predstavio novi algoritam. Kao i svaki do sada, i ovaj je pokrenuo raspravu među korisnicima. Svatko ima svoju teoriju i razmišljanje kako on uopće funkcionira i zašto nam prikazuje po određenom redoslijedu.

Instagram je odlučio stati na kraj špekulacijama i otkriti na temelju čega plasiraju sadržaj svojim korisnicima.

Na sadržaj koji se pojavljuje na naslovnici, utječe puno faktora, ali vodstvo Instagrama je ova tri navela kao glavne: koliko ste povezani s određenim profilom, kada je taj sadržaj objavljen te koliko vas zanima ta objava.

Prvi faktor se zapravo odnosi na vašu povijest s profilom čiji vam se sadržaj pojavljuje. Pri povijesti se misli na vašu prijašnju interakciju, komunicirate li putem poruka, koliko često komentirate objave jedni drugima i komentirate li jednu objavu više puta – algoritam to prepoznaju kao jaču vezu. Nakon toga, faktor koji određuje što se pojavljuje jest vrijeme objavljivanja. Algoritam želi da uvijek budete u toku i da vam se na „feedu“ pojavljuje najnoviji sadržaj. Treći faktor je vaše zanimanje za objavu i vrlo je sličan prvom faktoru. Tu se misli na „lajkanje“ određene vrste fotografija. Primjerice, ukoliko pratite profile koji objavljuju cvjetni sadržaj, algoritam će vam među prvima prikazati objave koje to isto sadrže.

Još neke od novosti su da lajkovi padaju u drugi plan, a ono što najviše podiže „reach“ nekog profila jest spremanje objava. Slijedi prosljeđivanje objava drugim korisnicima pa komentiranje.

Naša preporuka je ne zamarati se algoritmom, nego samo objavljivati sadržaj koji vas čini sretnima i uživati u tome.

Podijeli

O autoru

Bok! Studentica sam treće godine Novinarstva i Odnosa s javnošću na FPZG-u. Novinarka sam Managera od početka 2019. gdje se bavim društvenim mrežama. Osim pisanja i rada na društvenim mrežama, u slobodno vrijeme volim pročitati dobru knjigu i pogledati film što mi pruža bijeg od stvarnosti. U životu se vodim time da se za sve u životu treba boriti i potruditi za ono što zaista želimo, ali da će mi ono što mi je suđeno na kraju i doći.

Komentirajte