Utjecaj COVID-a na filmsku industriju

LinkedIn

 Birds of Prey, The Way Back, Bloodshot i Downhill su samo neki od filmova koji su uspjeli održati kino premjere početkom 2020. godine te time uglavnom izbjegli posljedice koje su pristizale pojavom karantene. Kina diljem svijeta su zatvorila svoja vrata u ožujku i time je filmska industrija bila prisiljena promijeniti svoje običaje.

Tako je film “ The Lovebirds“ postao prvi film koji je odustao od kino premijere i bio otkupljen od Netflix-a 20. ožujka, dok se za takav pothvat inače čekalo barem 3 mjeseca.  Uz Netflix stvar u svoje ruke primio je i Disney­ Plus platforma otkupljujući „The SpongeBob Movie.“

U lipnju je došlo do značajne promjene u filmskoj industriji. Guverner Kalifornije, Gavin Newsom, odobrio nastavak snimanja počevši od 12. lipnja uz pridržavanje epidemioloških mjera. Prvi je probio led niskobudžetni romantični triler „Songbird“, 9. srpnja u režiji Adama Masona prikazujući aktualnu temu Covid-a. Ubrzo nakon nastavilo se snimanje „Avatara“ u režiji Jamesa Camerona u Novom Zelandu te film „Jurassic World: Dominion“ u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Neizbježno je i govoriti i o problemu u kojem su se našli i glumci. Nakon perioda u kojem nisu mogli obavljati svoj posao pojavila su se i pravila koja su morala poštivati, no to je dodatno otežavalo i budžet i vrijeme. Snimanja su se odvijala u manjim skupinama kroz duži period nego inače, a razlog je kod čekanja pojedinih glumaca koji su se zarazili virusom u periodu snimanja.

Filmovi „Trolls World Tour“ i „Mulan“ su jedni od onih koji su među prvima imali priliku biti prikazani u kinima nakon popuštanja mjera te su paralelno bili dostupni i na internetu. Takav čin prouzročio je mnogo konflikta s obzirom na to da su kina postala zakinuta naspram prijašnjih godina. Ta dostupnost filmu izrazito je smanjila profit vlasnicima, no čini se kako će se taj sistem sve više primjenjivati i postati „novo normalno“.

Tvrtka Netflix i Disney Plus su jedne od najposjećenijih stranica koje su se izrazito proslavile 2020. godine. Ukupni prihod Netflix-a ostvarenog prošle godine iznosio je 6.44 bilijuna US dolara dok je broj plaćenih pretplatnika porastao na 195.15 milijuna. Dionice su također „podivljale“. Analiza CNBC-a objašnjava kako ulog od milijun dolara u dionicu Netflixa 1. siječnja 2010., danas bi vrijedila oko 43 milijuna dolara. Disney+ je podigao broj pretplatnika na 50 milijuna tijekom pandemije te je postao jedan od velikih konkurenata, no to ne znači da nisu prošle bez ikakvih posljedica. Bilježe se brojni prekidi snimanja koji su znatno oštetili budžet.

Podijeli

O autoru

Hej! Studentica sam 2. godine Poslovne ekonomije na EFZG-u. Novinarka sam Managera od listopada 2020. godine., a najviše volim pisati u Business i Lounge rubrici. Osim povremenog pisanja zadužena sam za financije. Svoje slobodno vrijeme volim provesti s obitelji i prijateljima te obožavam putovati. U životu se vodim filozofijom da je potrebno ponekad ubiti misli kako bi preživio.

Komentirajte