Ekonomska strana cjepiva protiv COVIDA-19

LinkedIn

Prije tek nekoliko mjeseci govorilo se kada će stići i kako će funkcionirati cjepivo protiv COVIDA-19, a svijet danas ima već nekoliko vrsta cjepiva na raspolaganju te Hrvatska sudjeluje u zajedničkoj nabavi protiv koronavirusa koju provodi Europska komisija.

Vlade i donatori su zbog iznenadne potrebe za cjepivom protiv COVIDA-19 uložili velike milijarde za njihovo testiranje i otkrivanje. Vlade su osigurale oko 7,2 milijarde, neprofitne organizacije 1,65 milijardi, dok su farmaceutski divovi osigurali 2,9 milijardi eura.

Hrvatska već ima zaključena četiri ugovora, a prema tim ugovorima bi trebala do kraja 2021. godine dobiti ukupno 5.600.000 doza cjepiva. Riječ je AstraZeneca/Oxford cjepivu, Johnson&Johnson/Janssen cjepivu, Pfizer/BioNTech cjepivu i  Moderninom cjepivu. Do sada ugovorena količina cjepiva dovoljna je za cijepiti 2.800.000 stanovnika budući da se cjepivo mora primiti u dvije doze.

„Pfizeru/BioNTechu dionice porasle za 300 posto, a Moderni za čak 700 posto“

Farmaceutskim korporacijama će zarada na COVID-19 cjepivima itekako porasti. Moderna je u 2019. godini imala prihod od 60 milijuna dolara, a sada se očekuje da će Moderna uprihoditi velikih 13,2 milijarde dolara. Kada je riječ o Pfizeru, smatra se da će zaraditi oko 19 milijardi dolara samo od prodaje cjepiva. Morgan Stanley, jednoj od većih financijskih institucija na svijetu, tvrdi kako ipak neki investitori smatraju da će Moderna sa svojim cjepivom zaraditi i do 15 milijardi dolara od prodaje cjepiva. S obzirom na to da je Moderna sama proizvela svoje cjepivo i to u dosta kratkom vremenu, njezine su dionice porasle za nekih 700 posto.

Kada govorimo o cijeni pojedinačnih doza, najskuplje je cjepivo farmaceutske korporacije Moderna i to s cijenom od 25 dolara po jednoj dozi.

Izvor: BBC

Izvor: BBC

Koliko će se zaista farmaceutski divovi obogatiti na cjepivu ostaje nam još vidjeti, a  procjenjuje se da će za dvije godine na tržištu biti do 20 vrsta različitih cjepiva.

Podijeli

O autoru

Bok! Studentica sam treće godine Novinarstva i Odnosa s javnošću na FPZG-u. Novinarka sam Managera od početka 2019. gdje se bavim društvenim mrežama. Osim pisanja i rada na društvenim mrežama, u slobodno vrijeme volim pročitati dobru knjigu i pogledati film što mi pruža bijeg od stvarnosti. U životu se vodim time da se za sve u životu treba boriti i potruditi za ono što zaista želimo, ali da će mi ono što mi je suđeno na kraju i doći.

Komentirajte