Hoće li aviokompanije preživjeti pandemiju koronavirusa

LinkedIn

Zbog pandemije koronavirusa mnogi ljudi su zbog straha od zaraze prestali putovati, a ubrzo zatim su mnoge države uvele mjere kako bi suzbile širenje koronavirusa. Te mjere ozbiljno su ugrozile svjetsku ekonomiju, a jedna od gospodarskih grana koje su najviše pogođene je avioindustrija. Velik broj država zatvorilo je svoje granice, a Sjedinjene Američke Države zabranile su dolazne letove iz Europe.

Prema podacima Međunarodne udruge za zračni prijevoz (IATA), do 30. lipnja otkazano je preko 420 tisuća letova, a gubici prihoda aviokompanija procjenjuju se na više od 113 milijardi dolara. Buking letova je u ožujku pao za 50 posto, u travnju 40 posto, a za svibanj je manji 25 posto.

Centar za zrakoplovstvo (Centre for Aviation) iznio je procjenu da će zbog koronavirusa do kraja svibnja bankrotirati čak 50 posto aviokompanija u svijetu. Prijevoznici diljem svijeta otkazuju brojne letove te daju otkaze zaposlenicima zbog smanjenog obujma posla. Iz Centra upozoravaju kako se novčane rezerve aviokompanija brzo smanjuju jer su flote prizemljene te poručuju kako su odmah potrebne pomoći od država i drugih gospodarskih dionika kako bi se spriječila katastrofa.

Iako su u teškoj financijskoj situaciji, brojne aviokompanije izašle su u susret svojim korisnicima te im ponudile mogućnost zamjene termina puta bez naknade. Neki od njih su: Croatia Airlines, Turkish Airlines, Lufthansa grupa, Eurowings, Qatar Airways i drugi.

Podijeli

O autoru

Komentirajte