Erasmus – DA ili NE?

LinkedIn

Tijekom studiranja studentima se pružaju razne prilike poput članstva u raznim studentskim udrugama, studentskih poslova ili obavljanje prakse. No, jedna od najposebnijih, ali i najstrašnijih je zasigurno studentska razmjena odnosno Erasmus.

To je program EU koji studentima na određeno vrijeme omogućuje da studiraju, osposobljavaju se i stječu iskustva u inozemstvu te je danas to moguće za više od četiri milijuna Europljana. Programom upravljaju Europska komisija, Izvršna agencija za obrazovanje, audiovizualnu politiku i kulturu, nacionalne agencije u državama sudionicima u programu te niz nacionalnih ureda u nekim partnerskim državama.

Otići studirati u drugu državu na nekoliko mjeseci može biti teško pa i pomalo zastrašujuće, a poznato je da se iza Erasmusa, osim mnogih prednosti, kriju i prepreke. Upravo zato je u petak, 11.listopada, u prostorima Stabla znanja (Studentski centar) održana kampanja kako bi polaznicima pomogla da se odluče za Erasmus.  Svoja iskustva ispričali su veterani Erasmusa, odnosno oni koji su se s programom susretali više puta, ali i oni koji tek čekaju svoj red na taj korak. Od odabira zemlje, procedure koja je potrebna za prijavu do pronalaska smještaja, nijedna tema nije ostala nepokrivena. Studentica Iva koja je na kampanju došla u pratnji kolegice koja želi na Erasmus i sama se nakon što je čula govornike zainteresirala za studij u inozemstvu.

„Iskreno, prije sam bila skeptična oko Erasmsusa i još uvijek mislim da imaju i prednosti i mane, ali mislim da je svakako odlično iskustvo i prilika da se osim studiranja upoznaju različiti ljudi i njihova kultura tako da moram priznati da sad i ja počinjem ozbiljno razmišljati o tome“, rekla nam je Iva.

Jedna od novopečenih Erasmusovaca, studentica Paula, ove godine otišla je na studij u Nizozemsku te nije krila svoje oduševljenje prednostima koje program pruža. Osim studiranja u zemlji koja je razvijenija od Hrvatske u mnogočemu pa tako i u obrazovanju, kao prednosti Paula ističe praktični rad na kojem se studij u Nizozemskoj više bazira, upoznavanje kultura i stjecanje internacionalnih prijateljstava te posebno pohvaljuje učenje, ali i poboljšanje engleskog jezika. Kao nedostatke Erasmusa izdvaja to što treba dosta novaca i traženje smještaja kojeg studenti moraju sami naći.

„Po meni je sve predobro vezano uz Erasmus i svima bih preporučila, definitivno je dobro životno iskustvo naučiti se snalaziti sam u drugoj državi na engleskom jeziku i naravno, partijanje kojeg nikad ne prestaje“, kroz smijeh dodaje Paula.

Erasmus program je zasigurno neprocjenjivo iskustvo koje ostaje za cijeli život, no prije upuštanja u studentsku razmjenu treba se dobro pripremiti i opremiti kako bismo mogli iskoristiti sve pogodnosti koje pruža taj program.

Podijeli

O autoru

Pozdrav! Studentica sam prve godine diplomskog studija Novinarstva na Fakultetu političkih znanosti. Novinarka sam Managera od 2019. godine, a ove godine sam postala urednica rubrike University u koju pokušavam uvesti zanimljive i raznolike teme koje se tiču najboljeg razdoblja u životu pojedinca - studiranja. Osim što aktivno pišem, također volim filmove i književnost te snimanje i montiranje koje želim usavršiti. Izrada memeova mi također nije strana. U životu se vodim jednostavnom filozofijom da uvijek treba izaći iz svoje comfort zone i pobijediti strahove te onom ​"fake it till you make it", a ono što me najviše pokreće su ljubav prema pisanju i prijatelji koji su mi podrška u svemu.

Komentirajte