⊹ žene ⊹

LinkedIn
Pojam ženstvenosti iščupao se iz okvira šljokičastog sjajila i ružičastih mucastih papuča, i preplavio društvene mreže u novom svjetlu. Nova sloboda i povratak ženstvene energije na tron pokrenulo je lavinu posljedica. Liječenje ženskih prijateljstava od kroničnog pick me girl sindroma. Vraćanje drevnim korijenima i buđenje uspavane divine femininity. Okretanje fokusa prema sebi i vlastitim aspiracijama – ne iz osvete, već iz zabave i želje za životom.

Od drevnih matrijarhata do mračnog doba progona vještica, odnos prema ženama drastično se mijenjao, ali rijetko kad je bio ravnodušan. Oslikavane kao najljepše božanstvo ili najstrašnije zlo, žene u sebi nose neku tajnu silu koju je teško ignorirati. I odnos između žena proživio je prilične promjene, posebno uočljive tijekom zadnjih par desetljeća praćenih putem društvenih mreža.

Promjene u percepciji

Negdje između klišej junakinja fan fictiona i nedavne renesanse bimboa dogodila se presudna promjena u ženskim odnosima. Prerasle smo isforsiranu “I’m not like other girls” krinku i utrku za tuđu validaciju transformirale u šetnju prema pomirbenoj kavi. “Ženska” strana interneta je iz platforme namještenih selfija i nadmetanja za pažnju postao zajednica pomalo izgubljenih, ali ništa manje zanimljivih žena koje žele pronaći svoj put i nauživati se u procesu traženja.

Iako je Girlboss bio jedna od presudnih karika suvremene emancipacije, sve više žena napušta takve životne prioritete i istražuje nove mogućnosti. I ne radi se samo o novim prilikama zbog višeg obrazovanja i stručnosti. One si napokon dopuštaju malo se pogubiti u životu, prihvatiti vlastite pogreške i rizik nestandardnih odluka. Društvene mreže, koje su prerasle namještenu savršenost, nude im prostor za neopterećenu i spontanu razmjenu svojih otkrića po skliskim životnim stazama. Dio njih neminovno zvuči kao pijani monolog nakon jedne čaše previše na girl’s nightu. No upravo taj spontani i blesavi pristup spašava male životne mudrosti od proglašavanja klišejem.

Renesansa ženstvenosti

Trend manifestiranja željene realnosti, čija je misao vodilja “I don’t chase, I attract”, neizmjerno je utjecao na ženski stav prema sebi i svijetu. Kreiranjem unutarnjeg osjećaja vrijednosti i samopouzdanja napustila nas je potreba za međusobnim nadmetanjem za validaciju i usmjerila nas k novim prioritetima.  Žene su zakoračile u  potpuno novu dimenziju slobode, neopterećene sitnim distrakcijama i spremne na suočavanje sa nesavršenostima po putu do svojih želja.

@abbywallaace7

+ all my other incredible female friends <3

♬ i love women – alle<3

Došlo je i do revolucionarnih društvenih promjena u nametnutim očekivanjima od žena. Prihvaćanje razlika, u vidu seksualnosti ili ideala ljepote i uspjeha. Borba protiv objektivizacije i poticanje na samoaktualizaciju. Transparentnost u medijima koji su obgrlili hot mess junakinje poput Bridget Jones i Fleabag. Rušenje pravila o objektivnom uspjehu u životu. Neizostavni “slay pod svakom respektabilnom Instagram objavom. Ove, ali i mnoge druge promjene pomogle su kreirati ohrabrujuću klimu ženama za neustrašivo ganjanje vlastitih snova. Ali jedna ključna promjena dogodila se ne na razini društva, već na razini naših najbližih odnosa.

Oda ženskim prijateljstvima

U medijima su sve češće vidljive posvete toplini i posebnosti iskrenih ženskih prijateljstava. Od dinamičnog tria Donna & The Dynamos te ekraniziranog klasika Male žene do Tik Tok kompilacija, magija i razigranost ovih poznanstava napokon su zasjale u punom sjaju. Bliska grupa prijateljica ne garantira samo nezaboravne priče ovjekovječene u neprebrojivim filmovima, serijama i knjigama. Ona garantira i siguran prostor pun empatije i kreativne energije. Žene su nakon godina bježanja napokon prigrlile vlastitu ženstvenost. I to ne kao teret, već kao moć.

@jezreelmaee

getting ready w ur besties just hits diff #halloween #grwm #fyp #foryou #howilovebeingawoman (ib: @$$$)

♬ these videos are adorable – 🪶starling

Divine femininity

Divine femininity iz drevnih je vjerovanja doplovila do suvremenog doba i preplavila internet. Ta misteriozna moćna sila kreativnosti i intuicije inspirirala je umjetnost od samih početaka; od Vučedolske golubice do Maca Millera. I sada je našla svoje mjesto u našoj svakodnevnici.

Ona je utjelovljenje čiste ženstvenosti. Njezina aura je magnetična, intuitivna, kreativna i puna ljubavi. Najveću su popularnost stekle njene dvije krajnosti: light femininity i dark femininity. “Svijetla” ženstvenost izvire iz nježne, tople i anđeoske pojave. Njezina suprotnost je samouvjerena, misteriozna i fatalna “mračna” ženstvenost. 

Girls will be girls

Neki možda tvrde da je buđenje ženstvenosti na društvenim mrežama negativna pojava. To je djelomično opravdano manipulativnim igrama kakve dio dark femininity profila promovira. Ovo, nažalost, nije neočekivano. Ako je izjava “boys will be boys” poprimila jednako pozitivne koliko i negativne konotacije, predvidljivo je da i “girls will be girls” ima mračnu (ali ne i opravdanu) stranu.

No, cjelokupna struja se ne vrti oko poigravanja s muškarcima. Zapravo, u većini današnjih ženskih poruka na društvenim mrežama muškarci ni ne igraju neku zamjetnu ulogu. Nije stvar u feminističkoj osveti nad suprotnim spolom – žene su samo kolektivno otkrile more mogućnosti koje im pruža svijet na dlanu. Naoružane vlastitim moćima i potencijalom, uz potporu najbližih prijateljica te s kojom manifestacijom pod rukom, žene su spremne otisnuti se u još neistražene vode i izguštati se u plivanju kroz njih.

U to ime, sretan nam Dan žena!

Podijeli

O autoru

Bok! Studiram na EFZGu i pišem za Manager u svojoj kolumni. Kako me svašta zanima i uvijek sam posvuda, moji članci prate sličnu filozofiju: kultura, moda, noćni život i tako unedogled. U slobodno vrijeme držim svoj dućan odjeće i nakita, trčim po Zagrebu od kave do izlaska (pa opet kave) ili smišljam ideje za svoj pedeseti projekt po redu.

Comments are closed.