Inspirativni citati i sirovo meso

LinkedIn
Postoji jedna stvar koja povezuje inspirativne citate i sirovo meso, a to su alpha male instagram profili.

Alpha male profili?

Upišete li #alphamale u svoju Instagram tražilicu, vidjet ćete niz profila, citata i slika (nekima) inspirativnog sadržaja i savjeta o muškosti, zdravlju, uspjehu i izgradnji života.

Muškarci, i u manjem broju žene, okupljeni oko alfa mužjak mentaliteta valoriziraju tzv. grind kulturu koja postavlja rad visoko iznad svih ostalih aktivnosti u životu.

Ponosni su na svoje radne navike, teretanu, vole podcaste i žele se okružiti jednako ambicioznim ljudima s kojima će razgovarati o svojim strastima, a ne samo oslobađati oksitocine.

Izvor: Giphy.com

Izvor: Giphy.com

Profili koji služe inspiraciji

Inspirativni profili na društvenim mrežama pojavili su se i popularizirali “uz bok” influencerskoj kulturi. Kada na poslu ili za vrijeme učenja “scrollamo“, podsjete nas da imamo posla.
Ironično, često nas i “špotaju” što tratimo vrijeme na mobitelu. Svakako možemo tvrditi da su takvi podsjetnici dobra stvar- porukama i citatima trgnu nas iz pasivnosti upijanja sadržaja.
Iako nisu za svačiji ukus- netko može reći da cliche i repetitivne- pozitiva i inspiracija nikoga ne smetaju.

Alpha male stranice inspirativne poruke, npr. inspiracija za rad, vježbanje i samodostatnost, dovode do komičnog maksimuma i krajnje dramatičnosti.  Njihov savjet o privatnim vezama je “network = net worth“, a citatima kao “budi opsjednut ili prosječan” vidimo da ne vjeruju u balansiran život.

Izvor: Pexels.com / Victor Freitas

Izvor: Pexels.com / Victor Freitas

Neprijatelji povrća

Posebno zanimljivi influenceri tog spektra su influenceri zdravog života. Često ismijavaju vegetarijansku i vegansku dijetu. Brian Johnson, the Liver King, prikupio je milijune pratitelja svojom ekscentričnom dijetom i fit izgledom. On svojoj grupi pratitelja promovira “predački stil života”; san, hrana, borba, sunce, hladnoća itd. Prehranjuje se isključivo sirovim mesom i jede jetru na dnevnoj bazi. Kritike nutricionista odbacuje vodeći se time da muškarci nekada isključivo tako jeli i živjeli. Kasnije se naravno saznaje da je uzimao sintetičke proteine i steroide.

Malo manje ekstreman je Paul Saladino koji promovira prehranu baziranu samo na mesu. Na njegovim TikTokovima možemo ga vidjeti kako se u trgovinama dere na povrće.

Sigma kultura

Sigma male koristi se ironično i iskreno.

Ironična internet supkultura nastala je kao reakcija na alpha male kulturu. Parodiraju i satiriziraju njihov mentalitet i estetiku. Postovi npr. zašto je vaše dijete bezveze s objašnjenjem “gugugaga mentalitet” i “CEO ničega”  ismijavaju prenaglašavanje ambicije.

Izvor: entrapranure

Izraz se i neironično koristi kako bi se opisali “vukovi samotnjaci”- potpuno samodostatni, neovisni muškarci koji smatraju da ne mogu biti u čoporu jer su neshvaćeni.

Reći da su alpha male profili muškocentrični ne bi bilo fer; žene i muškarce (barem u većini) inspiriraju i motiviraju drugačije stvari stoga je normalno da u internet subkulturi naprave prostor “za sebe”.

Ono što te profile čine smiješnima je apsurdističko shvaćanje života i opsjednutost titulom vođe čopora.

 

 

Podijeli

O autoru

Bok! Studentica sam politologije na Fakultetu političkih znanosti. U HSA sam od 2019. godine, a ove godine pridružila sam se Manageru!

Comments are closed.