Standard Oil za nestandardnu Ameriku

LinkedIn
New York, 8. listopada 1870. – U gorućem srcu američke industrijske revolucije, jedan čovjek se isticao svojom vizijom, ambicijom i neumornim radom. John D. Rockefeller, ime koje i danas odjekuje u povijesti poduzetništva i menadžmenta, postao je sinonim za uspjeh i moć tijekom 19. stoljeća zahvaljujući svojoj dominaciji na tržištu nafte. Njegovo ime se i danas provlači u knjigama i popularnoj kulturi što govori mnogo o njegovom utjecaju.

Put do uspjeha

John Davison Rockefeller rođen je 8. srpnja 1839. godine u Richfordu, New York. Bio je najstariji sin i drugo od šestero djece rođene Williamu (“Big Bill”) Avery Rockefelleru, putujućem liječniku i varalici, i Elizi Davison Rockefeller.

Rockefeller je započeo svoju karijeru kao pomoćni knjigovođa za trgovca na veliko u Clevelandu. U dobi od 20 godina, ulazi u nekoliko poslovnih partnerstava, koncentrirajući svoje poslovanje na preradu nafte. Osnivanje tvrtke Standard Oil 1870. godine bila je samo početak njegove ekspanzije na tržištu nafte koja će mu osigurati globalnu dominaciju.

Fun fact: Jeste li znali da je Rockefeller bio prvi milijarder u povijesti Amerike? 

Rockefellerova vizija je direktna i sugestivna od samog početka – iskoristiti potencijal crnog zlata kao izvora energije i stvoriti imperij koji će ne samo promijeniti ekonomsku paradigmu, već i oblikovati tijek industrijske revolucije da bi na kraju doveo do svijeta kakvog ga znamo danas. Standard Oil Company brzo je postala dominantna kompaniji u rastućoj industriji nafte i bila je prvi veliki američki poslovni trust (monopol). 

Rockefeller je vodio tvrtku do 1897. godine i ostao njen najveći dioničar. Njegovo bogatstvo poraslo je kako su kerozin i benzin postajali sve važniji, a on je postao najbogatija osoba u zemlji, kontrolirajući 90 % svih izvora nafte u Sjedinjenim Državama na vrhuncu 1900. godine. Kroz razne taktike poput horizontalne integracije, otkupa konkurencije i pošteno ili nepošteno, Rockefeller je bio ključni akter u stvaranju monopola koji je kontrolirao gotovo cijeli sektor.

Utjecaj koji se proteže i na sadašnjicu

Unatoč burnoj povijesti i antimonopolističkim zakonima s kojima se susreo Standard Oil, Rockefellerov utjecaj i danas se osjeća diljem svijeta. Njegova filantropska djelatnost osnovala je brojne institucije, poput sveučilišta, bolnica i zaklada, koje i danas nastavljaju provoditi njegovu humanitarnu viziju.

Fun fact: Je li vam poznato da je Rockefeller bio poznat po svojoj štedljivosti i često je nosio jeftiniju odjeću unatoč svojem bogatstvu?

Rockefellerova ostavština ne samo da je promijenila industrijsku scenu Amerike, već je postavila temelje za razvoj suvremenog svjetskog gospodarstva. Kroz njegovu priču, generacije poduzetnika pronalaze inspiraciju i motivaciju da sanjaju velike snove i ostvare ih, baš kao što je to učinio i čovjek koji je osvojio cijeli svijet naftom – John D. Rockefeller.

 

Podijeli

O autoru

Ukratko, cimet, cigarilosi i cibetke. Studiram Poslovnu ekonomiju, 3. godina. U slobodno vrijeme istražujem koliko god mogu.

Comments are closed.