Kako prestati prokrastinirati?-savjeti za bolju produktivnost

LinkedIn
Bez obzira koliko smo pročitali motivacijskih knjiga i citata, prokrastinacija je nešto s čime se svi borimo. Često je to forma oslobađanja od stresa, gdje izbjegavamo obaveze zbog straha da nećemo uspjeti u onome što želimo ostvariti. 

Ali što stoji iza te unutarnje blokade koja nas sprječava da započnemo s onim što trebamo obaviti? Često je to strah. Strah od neuspjeha, strah od izlaganja sebe, strah od nesavršenosti. Važno je postati svjestan ovih strahova kako bismo ih mogli nadići svaki put kada se nađemo u iskušenju da odgodimo obaveze. 

Izvor: pixabay.com

Ne treba ti motivacija 

Jedna od ključnih spoznaja je da nam ne treba stalna motivacija da bismo obavili zadatke. Baš kao što nismo svaki dan motivirani za odlazak na posao, ali ipak idemo, tako i u životu često trebamo djelovati iako možda nismo u potpunosti motivirani, poput profesionalne osobe. Tako kada prihvatite identitet profesionalne osobe, tada ćete se manje naći u situaciji prokrastinacije. Identitet ima snažan utjecaj na naše ponašanje; kao što zdrava osoba redovito odlazi u teretanu, sposobna osoba redovito obavlja posao, a dobar prijatelj provodi vrijeme s bližnjima. Zato promijenite svoj identitet iz identiteta amatera u identitet profesionalca kako biste svjesno kročili putem produktivnosti i ostvarili svoje ciljeve. 

Kako prestati?  

Važno je razumjeti da problem često nije u samim zadacima koje trebamo obaviti, već u tome kako započeti. Kako bismo kotrljali tešku loptu na vrh brda,potrebno je započeti s inicijalnim guranjem. Isto tako i u radu, ključno je dati inicijalni pokret i samo krenuti. 

Izvor: pixabay.com

Zato sljedeći put kada se nađete u situaciji da ne radite zadatak koji trebate, recite si: “U redu, idem početi raditi na 5 minuta, i onda ako sam umoran mogu prestati.” Jer kada krenete, vjerojatno ćete htjeti nastaviti. Tako sam i ja dok sam odgađala pisanje ovog članka, rekla samoj sebi da ću krenuti pisati na 5 minuta… i na kraju evo, već dva sata pišem članak. Ovaj pristup može biti iznenađujuće učinkovit u prevladavanju prokrastinacije i pokretanju produktivnosti. 

Dakle, zapišite si:  

  1. Raspoznajte uzroke stresa: Kada primijetite da izbjegavate posao, razmislite o tome što vas točno stresira. Je li to strah od neuspjeha, nedostatak vremena ili nešto drugo? 
  2. Prekinite naviku: Umjesto da se identificirate kao prokrastinator, shvatite da imate naviku odgađanja. Problem nije u vašem obavljanju posla, nego u navici da odgađate obavljanje posla. Koristite tehniku “5,4,3,2,1, krećem raditi!” da prekinete tu naviku i krenete s radom. 
  3. Krenite malo po malo: Počnite raditi na samo 5 minuta. Često je samo započeti najteži korak. Kada jednom započnete, vjerojatno ćete htjeti nastaviti dalje. 

Sada je vrijeme da primijenite ove korake. Krenite s radom, čak i ako je to samo na pet minuta. Shvatit ćete da je započeti pola posla. Prestanite dopuštati prokrastinaciji da vas zaustavi u ostvarivanju vaših ciljeva i obaveza. 

 

 

Podijeli

O autoru

Bok! Ja sam Nika i studentica sam poslovne ekonomije. Kreativan sam tip, a volim slušati o svakakvim temama, od psiholoških, filozofskih pa i o biznisu. Zato sam odlučila pisati za Manager Magazine. Najviše od svega volim kavu i palačinke.

Comments are closed.