Znamo li čemu sve imaju pristup aplikacije na našem mobitelu?

LinkedIn

Ponekad nismo ni svjesni na što sve pristajemo prilikom prihvaćanja uvjeta kada želimo koristiti neku aplikaciju ili web stranicu. U nastavku ćete saznati čemu sve imaju pristup aplikacije poput Tik Tok-a i zašto bi to mogao biti problem.

Zašto GDPR?

Za početak je potrebno razjasniti GDPR i njegovu ulogu. Razlog njegovog stupanja na snagu je bio vezan uz zaštitu naših osobnih podataka. Razne stranice ili kompanije posjeduju naše podatke te su korisnici često u strahu od njihove zlouporabe. Najveći strah predstavljaju financijski i bankovni podaci, a odmah nakon toga slijede strah od gubitka lozinki ili podataka s osobnih dokumenata.

Važno je istaknuti kako je potrebna i privola za obradu podataka. Također, ako se radi o posebnoj kategoriji podataka potrebno je tražiti izričitu privolu. Svatko ima pravo biti informiran o tome posjeduje li određena kompanije osobne podatke i koje, ispravak netočnih podataka, prestanak obrade podataka i brisanje podataka.

Tik Tok ima pristup našoj tipkovnici

Velik broj ljudi koristi Tik Tok. Nakon instaliranja aplikacije, svi smo potvrdili nešto, ali što? Naime, Tik Tok prikuplja najviše podataka od svih ostalih mreža, a neke stvari mogu biti pomalo zabrinjavajuće. Osim toga, dopušta trećim osobama da imaju pristup podacima svojih korisnika, a nakon toga ne možemo znati što se s njima dogodi i na koji način se podaci obrađuju.

Tik Tok ima pristup našoj tipkovnici, točnije svemu što napišemo. Tako imaju pristup i našim lozinkama, informacijama kreditne kartice i slično. Uzimajući u obzir da postoji vrsta hakerskog napada zvana „Keyloggers“ koja funkcionira na sličan način može biti alarmantna. Keyloggersi funkcioniraju na sličan način. Prikriveno snimaju unos na tipkovnici i tako dolaze do Vaših najosjetljivijih podataka koje zatim krivotvore. Postoji i legalno korištenje Keyloggersa kao u primjeru Tik Toka, ali u većini slučajeva se koriste za zloupotrebu.

Izvor: https://in.pinterest.com/pin/664421751270939865/

Osim toga, TikTok zna točno koje sve aplikacije imate instalirane na mobitelu, Vašu IP adresu, navike pretraživanja na internetu, povijest pretraživanja, brojeve, emailove, i slično.

Ako mislite da to nije Vaš problem jer ne koristite Tik Tok trebate znati da Tik Tok nije jedini. Prema podacima iz 2022. godine, najveći postotak podataka prikuplja Facebook, a zatim Instagram, Tinder, Grindr, Uber i Tik Tok.

Kako minimizirati štetu?

Trebamo imati na umu kada nas aplikacije pitaju za pristup kameri, mikrofonu i sličnome da im time dajemo svoje najosjetljivije podatke koji ponekad nisu ni nužni za funkcioniranje aplikacije. Također, ako ne morate imati account na nekoj mreži, preporučuje se da ga ne napravite. Što manje informacija date i na što manje stvari pristanete, bit ćete sigurniji od potencijalne zlouporabe.

Informirajte se o aplikacijama koje koristite redovno i saznajte koje sve podatke prikupljaju o Vama. Ako za funkcioniranje aplikacije nije potrebna Vaša IP adresa, kamera i slično, nemojte im omogućiti pristup istome.

Podijeli

O autoru

Bok. Studiram Poslovnu ekonomiju na EFZG-u te sam trenutno na petoj godini. Timu Manager sam se pridružila 2018. godine i od tada sam najviše voljela pisati o tehnologiji i poslovnom svijetu. Kroz godine sam dobila priliku napredovati te sam dvije godine bila urednica rubrike Business. Osim što aktivno pišem, također volim crtati, igrati video igre i pratiti sport u slobodno vrijeme.

Comments are closed.