Menze 101

LinkedIn
Svatko od mojih kolega u Manageru piše o temama koje smatra korisnima. Ja volim posjećivati razna mjesta i volim recenzirati razne stvari. Tako sam došao i na ideju pisanja recenzija studentskih menzi. Recenzije pišem zbog više razloga, jedan od njih je taj da želim ostaviti neki vidljivi trag za vrijeme studiranja koje ću moći kasnije pokazati ostalim ljudima. Osim menza, privatno recenziram i niz ostalih stvari. Muzeji, izložbe, burek. Bureke sam najviše recenzirao te vam ovom prilikom donosim mali sneak peak budućih članaka. Stoga, počnimo.

 

Kako, zašto i koji su magični kriteriji?

Za recenziranje je potrebno niz stvari. Prva od stvari koju gledam nije kvaliteta hrane, već lokacija. Lokacija je jedna od najbitnijih stvari jer nam ovisno o udaljenosti od faksa i mjesta stanovanja, lokacija znatno mijenja iskustvo življenja te studiranja kao i kvalitetu istoga. Fakulteti na Sveučilištu u Zagrebu su raštrkani i često loše lokacijski pozicionirani baš kao i menze. Dobra stvar je da puno fakulteta ima menzu lizu i/ili na samom fakultetu kao što je Ekonomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu.

Ambijent je druga bitna stvar, jer svi volimo kada je okruženje u kojem jedemo uredno, čisto i lijepo. Često je ambijent kao i stolice i stolovi star nekoliko desetaka godina, a zadnji put obnavljan davno. Ovo je subjektivno i ne mora značiti ništa, ali je često presudno ipak većina studenata posjećuje i objeduje u istoj menzi svaki dan te je stoga ambijent bitan.

Sljedeća stavka u ocjenjivanju je duzina čekanja. Ova stavka je tu zbog istog razloga kao i ambijent, no ocjenjivanje iste je vrlo jednostavno – red je ili dugačak ili nije, nema između. Redovi se kreću često razmjerno istom brzinom toga to nije toliko bitno jer osim ako se ne dogodi neki kvar, red će teći normalnom brzinom. Menze koje smo do sad recenzirali su sve imale brze redove te su tete uvijek bile ljubazne kao i kolege koji su došli po obrok.

Cijene su faktor koji je najmanje bitan jer su često cijene iste svugdje, osim u privatnim menzama gdje su cijene ponešto drugačije. Cijene su niske kao i uvijek te nisu povećavanje u skladu s trenutnom inflacijom koja nas prati.

 

A što je s onim najbitnijim?

Hrana je ona stavka koja je najnekozistentnija te često varira o kuharu koji kuha obrok. Hrana je obično nešto niže kvalitete nego u restoranima i fast foodovima, ali je kupljena u uobičajenim dućanima kao i hrana koji i mi kuhamo i jedemo. U ocjenu hrane uzimam i veličinu porcije. Veliki minus bodovi se daju ako se u hrani nalazi nešto nejestivo i štetno.

Ovo je bio moj priručnik o ocjenjivanju menza, u budućnosti ću pokriti sve menze te ću još dalje ocjenjivati i davati (bar se nadam) konstruktivne i objektivne recenzije.

Podijeli

O autoru

Ukratko, cimet, cigarilosi i cibetke. Studiram Poslovnu ekonomiju, 3. godina. U slobodno vrijeme istražujem koliko god mogu.

Comments are closed.