Coperni – car je gol?

LinkedIn
Moda je, kao i gotovo sve komponente suvremenog života, na kvantitativnom vrhuncu. Nepregledna količina kreativnih snaga i novih umova, od kojih svatko vuče na svoju stranu, nama laicima stapa se u jednu smjesu „visoke mode” koja nas ne zanima ili čak odbija. Najbliže doticajne točke nas i modnih dizajnera vjerojatno su TikTok videi koji ismijavaju njihove modne vizije. S razlogom?
@grtamara

The designers vs the designs 💘 #runway #design

♬ original sound –

Uslijed velike konkurencije i malo čega što već nije izmišljeno, visoka moda sve češće dolazi do granice razuma. U takvim se situacijama pitamo je li problem u nama što ne prepoznajemo vrijednost nekog suludog, no cijenjenog modnog predmeta ili je se tu pak radi o „car je gol”. To bi značilo da gotovo nitko ne razumije što je „pisac htio reći” svojom modnom revijom. No, iz straha da ćemo mi tu ispasti nedostojne budale, pretvaramo se kao da nam je sve jasno. Primjer toga bio bi anegdota o likovnim kritičarima koji su ušetali na izložbu u praznu galeriju, samo s jednim napuštenim naočalama na podu. Dok su se oni izlamali o značenju ove provokativne figure, autor im nije stigao reći da je djelo, u stvari, na stropu. 

Meme na račun moderne umjetnosti

Izvor: Shades of Noir

Predmet podsmijeha

Iz te se perspektive može predvidjeti zašto bi pojam visoke mode, modnih revija i njihovih vodećih vizionara postao predmet podsmijeha vanjskim gledaocima. Mi, koji stojimo izvan tog svijeta, gledamo na njega slično kako zamišljam da su seljaci u okolnim francuskim selima gledali na obijesna pravila ponašanja na dvoru Luja XIV. (koja su svojom prepotentnošću u konačnici postala temelj baleta). Taj larpurlartizam (umjetnost koja je sama sebi svrhom) u nama budi odbojnost, a ponekad čak i pobunu.

Novi pristupi modi

S jedne strane, modni dizajneri svim se snagama nastoje istaknuti u gomili. Neki od njih će zato iskoristiti suvremeni znanstveni napredak za kreiranje nekih novih materijala ili pak potpuno novih grana mode. S druge strane, neke će i ekološki osviještena javnost potaknuti da porade na novim, biorazgradivim materijalima. Time smo ušli u potpuno novu eru materijala: od razgradive plastike od gljiva, preko digitalne mode do, hm, nasprejane haljine.

Inovativni materijali u modi

Izvor: Fibre2Fashion

Coperni haljina

Nedavno zatvaranje Paris Fashion Weeka, koje je izvela Bella Hadid u haljini iz kreativnog studija Coperni je, jednostavno rečeno, slomila internet. Taj je performans čak i najoštrijeg kritičara ostavio bez daha, a po internetu ostavio neizbrisivi trag za koji su gotovo svi saznali u roku od par dana.

@voguemagazine

For spring 2023, #coperni dedicated its runway to “women of this world.” The main event? @Bella Hadid taking front and center stage while three men spray painted a dress onto her body. A female artist then went on to finish the look with her bare hands and a pair of scissors. You never know what to expect during ParisFashionWeek! #fashionforyou

♬ original sound – Vogue

Nova vizija mode

Zanimljiv je pristup kreativnog direktora Sébastiena Meyera i suradnika Manela Torresa. Oni su svjesni da od te haljine neće pretjerano profitirati, barem ne izravno. Napokon, taj je materijal toliko krhak da se u doticaju s vodom vraća u izvorni tekući oblik. Ipak, ovdje je riječ o pomicanju granica i ostavštini izvan okvira visoke mode. Inovativna tehnologija u spreju moći će se primjenjivati u svakodnevnom životu: od zakrpavanja tvoje najdraže haljine do kreiranja potrepština za medicinsku primjenu. Postigli su sinergiju između kreativnosti, inovacije i općeg dobra i time utabali put modnoj industriji ka novoj, ispunjenoj svrsi iznad dosadašnjeg pustog i površnog luksuza.

Podijeli

O autoru

Bok! Studiram na EFZGu i pišem za Manager u svojoj kolumni. Kako me svašta zanima i uvijek sam posvuda, moji članci prate sličnu filozofiju: kultura, moda, noćni život i tako unedogled. U slobodno vrijeme držim svoj dućan odjeće i nakita, trčim po Zagrebu od kave do izlaska (pa opet kave) ili smišljam ideje za svoj pedeseti projekt po redu.

Comments are closed.