Samo polaaaaaakoooo

LinkedIn

Tomislav Ivčić – Tata vozi polako

Danas, sve je brzo. Život, ljubav, fakultet – sve ide toliko brzo da nekad moramo pritisnuti gumb stop i ohladiti. Isto tako, glazba je također brža nego prije pa se današnja glazba temelji na brzim ritmovima. No, što bi bilo kad bi ona bila sporija – PUNO sporija. Dopustite da vam predstavim meni jako dragu temu: sporu glazbu

Daleka obala – Vozim polako

Počnimo polako, postoji više načina na koji glazba može biti spora, bili to glazbeni žanrovi, djela ili pak jednostavno spori tempo. Krenimo od sporih glazbenih žanrova; oni su najčešći od nabrojanih primjera. Njih ima mnogo te uključuju široki raspon glazbe. Neki od njih su: slowcore koji je nastao kao reakcija na agresivni grunge 90-ih, doom metal, post rock, drone kao i raznu klasičnu glazbu. Ključna karakteristika ovih žanrova je da gotovo uvijek imaju depresivne teme, ambijentalni zvuk, vokale koji odišu nemirom i morbidnošču potpomognute općenitim nedostatkom bržih tonova i sporijim tempom. Spori tempo se veže uz ove žanrove i uvijek je prisutan. Glazba ovakvog tipa često podiže anksioznost i nemir. Sporim tempom je pisano niz pjesama, a on se mjeri u bpm (beats per minute tj. otkucaji po minuti). Najsporiji tempo je Larghissimo (24 bpma i manje), a neki od sporijih su Grave (25-45 bpma) i Lento (40-60 bpma).

Tea Tairović – Polako

Najsporije glazbeno djelo ikad napisano je As Slow as Possible od autora Johna Cagea. John Cage je napisao ovo djelo za orgulje 1987. godine kao adaptaciju za klavir 1985. godine. Izvedba je započela 2001. godine u crkvi St. Burchardi u Halberstadtu, Njemačka te će završiti 2640. godine. Ovo djelo je više puta izvedeno u različitim vremenskim intervalima jer se ASLSP može prilagoditi u duljini. Izvedba u trajanju od 639 godina traje toliko jer je u 1361. godini prvi puta dokumentirana instalacija orgulja u katedrali u Halberstadtu te je 2000. trebala po prvi puta početi. Crkva prodaje suvenire kako bi je mogla financirati.

Orgulje u Halberstadtu, Njemačka

Izvor: William Yandell/As Slow as Possible note change, John Cage. Impulse 15; 2020

Jutro donosi kraj

Ukusi su različiti, kao što znamo, te se o njima ne raspravlja. Ti isti ukusi se mogu pretočiti u glazbu. Ona može biti svakakva: smiješna, tužna, prastara, popularna. Ipak, najbitnije je da u njoj uživamo.

Zato narode, slušajte što god vas je volja jer nitko vam nikada neće moći oduzeti slobodnu volju i razbuktalu znatiželju koju svi imamo.
Podijeli

O autoru

Ukratko, cimet, cigarilosi i cibetke. Studiram Poslovnu ekonomiju, 3. godina. U slobodno vrijeme istražujem koliko god mogu.

Comments are closed.