Mito i korupcija Sveučilišta u Zagrebu

LinkedIn
Zajedno sa višegodišnjim održavanjem međunarodnog tjedna savjesti, na zagrebačkim fakultetima održava se popratna 51.-no tjedna manifestacija ridikula Sveučilišta, također znana kao mito i korupcija.

“Hrvatski jezični portal” mito definira kao: novac ili druga vrsta nagrade koja se daje kriomice, a namijenjena je onome tko je u mogućnosti iskoristiti svoj položaj. Unatoč tome što se spominje riječ nagrada pažnju je važno uputiti na riječi kriomice i položaj.

Zagrebačko Sveučilište stvarali su i pohađali velikani s kojima se Hrvatska i dan danas diči poput Andrije Štampara, Ive Andrića i Ivana Mažuranića. Trenutno ga vode snage hrvatske ekonomije, medicine, matematike i svih ostalih profesija te možda najveći hrvatski umovi pa zašto se onda ono tako jednostavno i bezbrižno ogoljeva ugleda i reputacije?

Jedna od najvećih akcija iskorijevanja pobornika mita iz klupa, a i iz ureda svakako je afera indeks koja je započeta 2007. a do 2018. godine našla se u Osijeku kao afera “Indeks 7”. Tristočetrdesetšesti rođendan Sveučilišta, 17 glavnih glumaca “Indeksa 3” s ekonomskog fakulteta, trebali su proslaviti u zatvoru, no ipak nisu. Cijela “trojka” pretvorila se u akcijski blockbuster s preko 200 uključenih.

“Jaki smo onoliko koliko se uspijemo suočiti s vlastitim slabostima i stoga je dobro da se ovo razotkrilo”

Vrlo efikasnu reakciju suspendiranja 12 profesora i studenata 2012. godine imao je Medicinski fakultet, zapravo tadašnji dekan Davor Miličić izjavivši: “To je strašno. Jaki smo onoliko koliko se uspijemo suočiti s vlastitim slabostima i stoga je dobro da se ovo razotkrilo”.

Iako se po broju slučajeva stanje i ne čini tako loše ne znači da se ilegalno ponašanje ne događa. Samo nije zamijećeno ili prijavljeno.

Uz duboko ukorijenjeno varanje prirodno je da se pojavi još lakši način prolaska kolegija. Iako se nekima čini bezazleno i bez posljedica, varanje je jako skupo igranje s vatrom. I najmanja sumnja može dovesti do suspendiranja. Bilo kakav oblik varanja trebao bi biti oštro osuđivan, a ne romantiziran i prihvatljiv. Da se fakulteti unatoč intervencijama i dalje bore s mitom može se saznati kroz razgovor s bilo kojim studentom, no baš je na njima da tome stanu na kraj pošto ih se najviše tiče. Tuđi pseudo uspjeh utječe na tvoj, tvoje varanje utječe na firmu za koju ćeš raditi jednog dana i tada neće biti kolega iz klupe od kojega se može prepisati ili šef od kojega se mogu kupiti rješenja tvog posla. Tvoj trud i ekskluzivnost narušeni su narušenom reputacijom sveučilišta koja također direktno utječe na cjelokupno stanje hrvatskog naroda.

Zagrebački studenti već su opterećeni mnogim pitanjima i situacijama te je većina upoznata s nedostatkom nagrade za njihov trud pa situacije poput kupovine ispita nikako ne pomažu sveprisutnoj demotivaciji za akademskim rezultatima. Stoga je najsigurnije samostalno učiti te svojim uspjehom poticati druge na etično ponašanje.

Uz takve slučajeve mita povlači se pitanje adekvatnosti profesora. Ako se znanje tako malo cijeni i doslovno se prodaje, koje buduće generacije onda oni generiraju?

 

 

*Disclaimer: članak je reprezentacija mišljenja autora NE redakcije Manager magazina

 

 

 

 

 

 

 

Podijeli

O autoru

Zdravo! Studentica sam ekonomije te imam 20 godina. Novinarka sam Managera od 2020. godine. Pišem za sve kolumne, no najdraža mi je Business. Volim istraživati poslovne teme te gledati kako stvari utječu jedna na drugu. Osim što pišem za Manager bavim se i vlastitim pisanjem, glazbom, plesom te raznim sportovima. Najčudniji hobi koji sam imala je bilo rezbarenje knjiga. U životu se vodim filozofijom da je bolje sjediti u hladu nego stajati na suncu koja me ujedno i motivira na jednostavnije življenje.

Komentirajte