#MeToo pokret

LinkedIn

Pokret pod nazivom Me Too okupio je žene diljem svijeta koje su mislile kako pravda nikada neće biti zadovoljena,ali su uspjele srušiti velik broj moćnih muškaraca.

Pokret koji je promijenio svijet

Pokret je osnovan 2006. godine te mu je glavni cilj borba protiv seksualnih napada i zlostavljanja. Alyssa Milano je u listopadu 2017. godine poticala na korištenje #MeToo kako bi se pomoglo razotkriti koliko je zapravo osoba bilo pod utjecajem bilo kakvog oblika seksualnog zlostavljanja. Hashtag je ubrzo postao viralan i sve više žena je izašlo u javnost te javno progovaralo o brojnim napadima koji su prošli nekažnjeno. Brojne statistike su pokazale kako su čak 54% žena prijavile neki oblik zlostavljanja dok 95% odgovornih nikada nije kažnjeno.

Poznate osobe

Lista poznatih ličnosti koje su optužene za seksualno zlostavljanje je dugačka te je vrlo mali broj njih uistinu snosio posljedice. Redatelj Woody Allen optužen je od strane svoje kćeri Dylan Farrow za seksualno zlostavljanje koje je on negirao. Vrlo poznati glumac James Franco optužen je od strane pet žena za neprimjereno ponašanje na snimanju filmova tijekom 2018. godine, no također ništa nije učinjeno. Slučaj za koji je nedavno donesena presuda jest slučaj u vezi Harveyja Weinsteina kojemu je dana kazna od 23 godine zatvora nakon što je osuđen za pet silovanja te za seksualno uznemiravanje čak više od 90 žena.

Žrtve uznemiravanja od strane Harveyja Weinsteina

Zasluge za #MeToo

Žene cijeloga svijeta su ujedinjene kada dođe pitanje seksualnog zlostavljanja jer prema statistikama svaka žena je bar jednom u svom životu bila žrtva bilo kakvog oblika uznemiravanja. Ovaj pokret nebi bio to što jest da nije bilo Tarane Burke koja je i pokrenula ovu neprofitnu organizaciju. Ubrzo nakon glumica Ashley Judd izašla je u javnost s izjavom kako je ona jedna od brojnih žrtva Harveyja Weinsteina. Pjevačica Taylor Swift javno napada sve vrste diskriminacije te povrede prava žena što ju čini jednom od najvećih aktivistica ovog pokreta.

Poznate ličnosti optužene za seksualno uznemiravanje
Podijeli

O autoru

Hej! Studentica sam 3. godine Ekonomskog fakulteta Zagreb. Novinarka sam Managera od 2019. godine te sam iznimno eco – friendly stoga su mi najdraže teme za pisanje vezane uz zaštitu okoliša, no jednako mi je zanimljivo pisati o aktualnim temama iz svijeta ekonomije. Trenutno sam i voditeljica društvenih mreža. Osim što aktivno pišem, rekreativno se bavim i trčanjem koje mi daje svojevrstan osjećaj kontrole. U životu se vodim jednostavnom filozofijom da nikakve prilike ne dolaze „s neba„ nego je za sve potreban izuzetan trud i motivacija.

Komentirajte