Kako kvalitetno organizirati vrijeme?

LinkedIn

Vrijeme možemo promatrati kao vrlo važan resurs koji ne možemo obnavljati jer jednom izgubljeno vrijeme je zauvijek izgubljeno. Upravo zbog toga sve više dolazi do izražaja „time management“, odnosno upravljanje vremenom.

Važnost upravljanja vremenom ističu i brojni stručnjaci koji to promatraju kao novu granu menadžmenta, iako neki tvrde da je upravljanje vremenom isključivo vještina.

Svatko se susreće s određenim obavezama u svome životu koje mogu biti povezane s poslom, školom, fakultetom, kućnim obavezama i slično. Osim što svaki menadžer mora znati organizirati svoje vrijeme kvalitetno isto tako to moraju znati i studenti.

Koraci prilikom organizacije vremena

Postoje određeni  koraci koje moramo uzeti u obzir prilikom organizacije svoga vremena, a to je ponajprije postavljanje ciljeva. Na samome početku trebamo se zapitati što točno želimo postići i u kojem roku.

Ciljevi nas usmjeravaju na budućnost te nam prikazuju potrebe i želje koje nastojimo realizirati. Sljedeći važan korak jest planiranje. Potrebno je analizirati kako trošite svoje vrijeme i na što te redovito praviti vremenske planove.

Također je važno utvrditi prioritete i mogućnost delegiranja. Nadovezujući se na prethodno, sljedeći korak je odluka, odnosno određivanje važnih i manje važnih zadataka i obaveza. Potom slijedi realizacija.

Ponekad može doći do određenih smetnji koje mogu poremetiti isplanirane aktivnosti te zbog toga u planu trebamo imati i neplanirane aktivnosti. Nakon što smo realizirali željene akcije potrebno je provesti kontrolu kojom uspoređujemo svoje planove s realizacijom.

Podijeli

O autoru

Bok. Studiram Poslovnu ekonomiju na EFZG-u te sam trenutno na trećoj godini. Timu Manager sam se pridružila 2018. godine i od tada sam najviše voljela pisati o tehnologiji i poslovnom svijetu. Kroz godine sam dobila priliku napredovati te sam od ove godine urednica rubrike Business. Osim što aktivno pišem, također volim crtati, igrati video igre i pratiti sport u slobodno vrijeme. Smatram da je u životu potrebno biti ambiciozan i postaviti visoke ciljeve, ali isto tako i pronaći vremena za sebe.

Komentirajte